[ { "uid": "link_contact", "linkName": "Contact", "url": "/be-nl/contact", "target": "_self", "classAttributes": "phone" } ] [{"term":"221","id":0,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"Applicatievoorbeelden","id":1,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"Libraries_BA","id":2,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"WAGO-I/O-PRO","id":3,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"Gebouw","id":4,"type":"QUICKLINKS"}]
MM-438941_new-website-page_Application-Solutions_GettyImages-1390861566_2000x2000.jpg

E-mobiliteit - oplossingen van WAGO

Het opladen van elektrische voertuigen (EV-Charging) wordt steeds belangrijker als onderdeel van de energie- en transporttransitie.
De intelligente verdeling van laadpunten en het laadbeheer vormen in het kader van de toenemende e-mobiliteit een centrale uitdaging voor netbeheerders, facility managers en industriële ondernemingen.
 
WAGO biedt op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen oplossingen op maat voor het aansluiten en regelen van de energiestroom.

Load Management voor de laadinfrastructuur

Oplossing voor het beheer van laadpunten

Op maat en toch kostenefficiënt – het zijn kenmerken die de softwareoplossing WAGO Application Load Management sieren. De oplossing biedt de mogelijkheid om elektrische voertuigen intelligent en duurzaam op te laden dankzij een permanente aanpassing van het laadvermogen en het gebruik van alle beschikbare capaciteiten. De software is maximaal schaalbaar en compatibel met alle gangbare wallboxen en laadpalen van een groot aantal fabrikanten.

Opmerkelijk: een verbinding met de cloud is mogelijk, maar niet noodzakelijk. De licentiekosten zijn slechts eenmalig en de technische flexibiliteit en de technologische interoperabiliteit maken een eenvoudige, kostenefficiënte en langdurige integratie in de reeds aanwezige laadinfrastructuur mogelijk. WAGO Application Load Management biedt de mogelijkheid om verbruikers en opslagsystemen op duurzame energiesystemen aan te sluiten en aanwezige netaansluitingen optimaal te benutten.

Uw voordelen:

  • Maximale compatibiliteit en schaalbaarheid 

  • Offline gebruik mogelijk

  • Volledige kostencontrole  

  • Belastingspieken vermijden

 Artikel 14a van de Duitse Energiebesparingswet (EnWG) is sinds begin 2024 van kracht. Het biedt netbeheerders een effectief middel om het vermogen te verminderen wanneer er een dreiging is van overbelasting van het net. Hoewel de huishoudelijke stroomvoorziening niet door deze regeling wordt beïnvloed, kan het gebruik van installaties met een hoog verbruik, zoals warmtepompen, elektriciteitsopslagunits, airconditioningsystemen of wallboxes, tijdelijk worden beperkt tot 4,2 kW. Deze algemene beperking van de referentiestroom heeft een directe impact op het laadbeheer van een oplaadpark - de uitvoering van de maatregelen die dan nodig zijn, moet worden verzekerd door de respectieve exploitant van het oplaadpark.

MM-516022_iso_graphic_§14a-EnWGxLoad_Management_2000x1125.jpg

Vermogensreductie door belastingbegrenzing

WAGO Application Load Management maakt het mogelijk om laadparken te beheren in overeenstemming met § 14a EnWG. Laadapparaten kunnen centraal worden aangestuurd op basis van het beschikbare vermogen en blijven op afstand bestuurbaar. In het geval van een vermogensvermindering van het netwerk, wordt het laadbeheer geoptimaliseerd. Laaddiensten worden geprioriteerd om kritieke laadbehoeften voorrang te geven, dankzij een vermogensspecificatie van 0 tot 100% via Modbus, acht vrij configureerbare digitale ingangen en binnenkort ook via EEBus.

Gecentraliseerd beheer van alle laadpunten: WAGO Application Load Management zorgt voor een efficiënt en uniform beheer, ongeacht het type laadinfrastructuur. Gecentraliseerde controle is mogelijk, zelfs voor heterogene laadparken, met een brede compatibiliteit met verschillende fabrikanten.

 Directe verbinding met de netwerkoperator

Met een complete oplossing, bestaande uit hardware en software, brengt WAGO Application Load Management Plug and Play via een client transfer station (KÜS) een draadloze verbinding met de netwerkoperator tot stand. Deze standaardoplossing maakt een efficiënte communicatie en gegevensoverdracht tussen de oplaadpunten en de netwerkexploitant mogelijk. Dit optimaliseert de besturing en bewaking voor de operator.

 
Iedereen die laadbeheer onafhankelijk van § 14a EnWG tot een optie wil maken, vindt duurzame mogelijkheden en alternatieven in de integratie van PV en batterijopslag.
WAGO Load Management in video (Duits)

Die Weiterhelfer (Sonepar) - E-mobiliteit met WAGO Application Load Management

Laadinfrastructuur optimaal benutten

Dynamisch en statisch Load Management

De nadruk ligt hierbij op compatibiliteit en interoperabiliteit met gangbare wallboxes en laadstations, meters die Modbus® ondersteunen en controllers die Docker® ondersteunen. Met WAGO Application Load Management kunnen bijvoorbeeld laadparken van elke omvang worden beheerd of de meest uiteenlopende belastingen worden geïntegreerd en zodanig worden geregeld dat belastingspieken worden vermeden. De nieuwe native MQTT-interface ondersteunt de verbinding met het WAGO Solutions Platform of andere cloudgebaseerde platforms. De standaard interface van het WAGO Application Customer Substation maakt de configureerbare aansluiting van duurzame energiesystemen voor gemengde parken mogelijk overeenkomstig de technische aansluitvoorwaarden van de netbeheerders.

  • Optimale benutting van de laadinfrastructuur
  • De dynamische regeling biedt een hoger laadpuntvermogen dan het beschikbare netaansluitvermogen
  • Grote openheid voor verschillende interfaces en merken

Een blik op de software

Voordelen van het WAGO Application Load Management

AC/DC-laadparken

  • Voor kleine, middelgrote of grote laadparken
  • 1 tot 225 laadpunten per controller
  • Combinatie van snelladers, laadpalen en wallboxen
  • Vermogen van de geïntegreerde laadpalen: 11 kW tot 350 kW
  • Gemengde parken: combinatie van AC-chargers en DC-chargers

Individuele regeling

  • Regeling per laadpunt, laadgroep of voor het complete park
  • Samenvoegen van laadpunten tot laadgroepen
  • Individuele aanpassing aan de elektrische infrastructuur, met inachtneming van het aansluitvermogen
  • Prioritering van verschillende laadpunten en -groepen

Integratie van omvormers en accu's

  • Inachtneming van duurzame energie en energieopslag
  • Ondersteuning van het Sunspec-protocol
  • Verhoging van de beschikbaarheid van het vermogen door integratie van fotovoltaïsche systemen en opslagsystemen
  • Overtollig laden fotovoltaïsche systemen en laden mogelijk met 100 % zelf opgewekte energie

Laadparkbeheer

WAGO Charging Park Management vat relevante informatie en de actuele status van één of meerdere laadparken samen. Het gebruik van alle individuele laadparken blijft gebruikersvriendelijk, eenvoudig en efficiënt.

brochure_EV-charging_2000x2000.png

WAGO Load Management Controller

WAGO Load Management Controller: uitpakken en opladen. De WAGO Load Management Controller met de reeds geïnstalleerde applicatie Load Management op de WAGO Compact Controller 100. Een extra verbinding met een netbeheerder of een gebouwmanagementsysteem is mogelijk.

Voordelen:

  • Software is reeds geïnstalleerd.
  • Eenvoudige parametrering via een webbrowser.
  • Selecteer compatibele laadpalen en hyperchargers in het drop-down menu.
  • Het laadpark kan dankzij de digitale ingangen flexibel worden geregeld.

MM-22719_website_compact-controller-100_0751_9301_p1_2000x1125.jpg

Onafhankelijk van de fabrikant

Compatibele laadpalen en wallboxen

WAGO Application Load Management is onder andere compatibel met de volgende laadpalen en wallboxen: ABB, ABL, Alfen, Compleo, Delta, Keba, Mennekes, Schneider en Technagon. Een volledig overzicht vindt u hier:

MM-484030_website-update-Integration-kompatible-Ladepunkte_charger_2000x1125.jpg

Compatibele meters

De softwareoplossing is onder andere compatibel met de volgende stroommeters: ABB, Eastron, EMU, Hager, Janitza, Kostal, PQ Plus, Siemens, Socomec, TIP en WAGO. In deze volledige lijst vindt u meer informatie:

MM-484030_website-update-Integration-kompatible-Ladepunkte_energymeter_2000x1125.jpg

E-mobiliteit bij WAGO

Stroom heeft de toekomst

Ervaringen in de "Green Car Policy" optimaliseren het WAGO Application Load Management.

HAJ: een energieke start

Sinds begin dit jaar installeert enercity een voor het publiek toegankelijke laadinfrastructuur op de luchthaven van Hannover en maakt daarbij gebruik van het laadmanagementsysteem van WAGO. Het hart van het systeem is de WAGO Compact 100 controller.

 
MM-428829_new_website-page_enercity_walm_gettyimages-1384632126_2000x1125.jpg

Onze producten in de praktijk

Energiemeettechniek

Energiemonitoring is dé basis voor een verhoging van de efficiëntie van uw verdeling en processen. Onze op elkaar afgestemde energiemeetproducten besparen u veel tijd en moeite bij de registratie van energiegegevens. Op factureringsrelevante meetpunten bieden de energiemeters uitkomst.

Voedingen

De efficiënte voedingen van WAGO leveren te allen tijde een gelijkblijvende voedingsspanning, ongeacht of het om eenvoudige toepassingen of om grootschalige automatiseringstoepassingen met een groot benodigd vermogen gaat. Als ideale aanvulling op uw installatie biedt WAGO een ruime keuze aan onderbrekingsvrije stroomvoorzieningen (UPS), buffermodules, redundante modules en elektronische beveiligingsschakelaars.

MM-388432_GWA_IF-Categories_Power-Supplies-Systems_01_02_2000x2000.jpg

Switches

Het assortiment aan switchen van WAGO zorgt voor de schaalbaarheid van uw Ethernet-netwerkinfrastructuur met uitstekende elektrische en mechanische eigenschappen. De robuuste apparaten zijn ontwikkeld voor gebruik in industriële omgevingen en zijn volledig compatibel met de standaards IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab.

mm-172328_switche_2000x1125.jpg

FAQ's – vragen en antwoorden over e-mobiliteit
en het lastmanagement voor de laadinfrastructuur

Een lastmanagementsysteem voor de laadinfrastructuur biedt de mogelijkheid om e-mobiliteit in elektriciteitsnetten uit te bouwen en te integreren. Een lastmanagement voor het opladen van elektrische voertuigen regelt het vermogen van meerdere laadpunten zodanig dat de aanwezige netaansluiting optimaal kan worden benut – zonder het aansluitvermogen te verhogen of een nieuwe transformator op het netaansluitpunt te installeren. Bij meerdere laadpunten is daarom over het algemeen altijd een lastmanagementsysteem nodig om de laadinfrastructuur te integreren: gebouwen, parkeerplaatsen en parkeergarages beschikken meestal niet over grote vermogensreserves.

Een statisch lastmanagement is de simpelste vorm van een lastmanagementsysteem. Hierbij hebben alle verbruikers de beschikking over een van tevoren ingestelde, statische waarde aan energie. Bij het statische lastmanagement wordt geen rekening gehouden met extra verbruikers of opwekkingsinstallaties.

Voorbeeld van een statisch lastmanagement voor de laadinfrastructuur:

Voor drie laadstations is een vermogen van 22 kilowattuur beschikbaar. Als slechts één elektrische auto aan één van de drie laadstations wordt opgeladen, kan deze auto met het volledige vermogen van 22 kilowattuur worden opgeladen. Bij twee aangesloten voertuigen wordt dit vermogen gelijkmatig over beide laadpunten verdeeld.

Het dynamische lastmanagement verschilt op een fundamenteel punt van het statische lastmanagement. De beschikbare energie is niet meer statisch, maar variabel (en dus dynamisch). Bij het dynamische lastmanagement voor de laadinfrastructuur wordt de capaciteit gemeten en dynamisch over de laadpalen verdeeld. Als de zon bijvoorbeeld op fotovoltaïsche installaties schijnt, wordt het beschikbare totale laadvermogen van het laadstation verhoogd om de aanwezige stroom optimaal te benutten.

Voor de energiesector is een lastmanagement noodzakelijk om een stabiele energievoorziening te waarborgen. Met het oog op de e-mobiliteit betekent dit dat de groeiende laadinfrastructuur van de extra benodigde stroom moet worden voorzien zonder dat de netaansluitpunten worden overbelast. Daarvoor moeten opwekking, eventueel ook opslag én verbruik met elkaar in lijn worden gebracht. Het probleem hierbij: de hoeveelheid duurzaam en decentraal opgewekte energie kan aanzienlijk schommelen. Daarom is het van groot belang dat overtollige energie in het elektriciteitsnet door flexibele lasten wordt benut. Precies hier komt WAGO om de hoek kijken. Het lastmanagement regelt de energiestroom en stuurt alle verbruikers, opslagsystemen en opwekkingsinstallaties in het netwerk aan.

Bovenop de kosten voor de verbruikte energie moeten industriële en commerciële bedrijven, evenals grote objecten die een behoefte van meer dan 100 megawattuur (MWh) overschrijden, een zogenoemd "capaciteitstarief" betalen. Dat is het tarief dat moet worden betaald als de wettelijke vermogensgrens wordt overschreden. Voor het capaciteitstarief wordt ieder kwartier het maximale gemiddelde verbruik bepaald. Het kwartier met de hoogste gemiddelde waarde wordt meestal voor een heel jaar toegepast. Bij een capaciteitstarief van 110 euro per kilowatt (kW) leidt een lastpiek van 1000 kW op jaarbasis tot extra kosten van wel 110.000 euro. Met de integratie van een laadinfrastructuur voor de e-mobiliteit moet rekening worden gehouden met een extra verbruiksfactor. Daarom is een intelligent lastmanagement voor energiestromen zeer belangrijk, met name om lastpieken op te vangen ("peak shaving") om extra kosten te vermijden.

Het energiemanagementsysteem is een bovengeschikt systeem dat alle belastingstromen van verbruikers en opwekkers continu meet, bewaakt en optimaliseert. Energiemanagementsytemen worden in intelligente netwerken zoals smart grids, microgrids of nanogrids gebruikt om de energie-efficiëntie te verbeteren. Hieronder vallen bijvoorbeeld gebouwen of industriële bedrijven en nutsbedrijven. Een essentieel doel van energiemanagementsystemen is het verlagen van het verbruik van hulpstoffen, additieven en grondstoffen. Het lastmanagement voor de laadinfrastructuur tekent binnen het energiemanagement verantwoordelijk voor een zinvolle verdeling van aanwezige lasten. Het lastmanagement is daarom slechts één, maar belangrijk onderdeel van een totaalpakket voor het energiemanagement.

Vraag onze experts om advies 

Technisch advies

Ma.-Do. 8:00-17:00 uur
Vr. 8:00-16:00 uur
unternehmen_technischer_support_gettyimages-519425930_2000x2000

Nuttige links