[ { "uid": "link_contact", "linkName": "Contact", "url": "/be-nl/contact", "target": "_self", "classAttributes": "phone" } ] [{"term":"221","id":0,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"Applicatievoorbeelden","id":1,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"Libraries_BA","id":2,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"WAGO-I/O-PRO","id":3,"type":"QUICKLINKS"},{"term":"Gebouw","id":4,"type":"QUICKLINKS"}]

Thema's
Intelligente en efficiënte systeembesturing

In afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn Ex- en niet-Ex-bereiken te vinden. Het WAGO-I/O-SYSTEM 750 maakt een efficiënte regeling van de installatie in beide bereiken mogelijk.

Verschillende voorschriften en randvoorwaarden maken de bouw en exploitatie van een afvalwaterzuiveringsinstallatie tot een onderneming die allesbehalve triviaal is. Door een intelligent besturingssysteem te kiezen dat zowel standaard- als speciale applicaties in gelijke mate ondersteunt, kunnen planners en operators hun uitgaven aanzienlijk verminderen.

Voordelen van het WAGO-I/O-SYSTEM 750:

  • Afdekken van het Ex- en niet-Ex-bereik in één systeem
  • Intrinsiek veilig, veldbusonafhankelijk, flexibel en robuust
  • Bevordering van de inzet in een beperkte ruimte door geringe afmetingen

Chemische reacties steeds mogelijk

Eén ding is zeker: het is bijna onmogelijk om de samenstelling van de lading in afvalwaterzuiveringsinstallaties vanaf het begin te bepalen. Ongevallen of ongeoorloofde ontladingen kunnen op elk moment leiden tot onzuiverheden, brandbare samenstellingen of chemische reacties die leiden tot gassen, die worden geclassificeerd als gevaarlijke atmosferen. Als lichte of licht ontvlambare vloeistoffen, zoals benzine, de riolering binnendringen, drijven ze vanwege hun lagere dichtheid aan het oppervlak. Als zogenaamde vluchtige stoffen verdampen ze daar snel en vormen, afhankelijk van hun concentratie, een voor de gezondheid schadelijk of zelfs explosief mengsel. Omdat de dampen die worden geproduceerd vaak zwaarder zijn dan lucht, verzamelen ze zich onvermijdelijk op het laagste punt van het rioolnetwerk. Precies om deze reden wordt het rioolstelsel zelf, evenals zijn bouwwerken, zoals omsloten opslagbassins voor afvalwater, opslagkanalen, pomp- of duikerwerken, naar ontwerptype als zone 1 of zone 2 geclassificeerd.

Zones correct classificeren

Wat van toepassing is op de riolering is ook van toepassing op rioolwaterzuiveringsinstallaties: ze bestaan vaak uit een rioolgemaal en een inlaatconstructie, die dienen om de lading direct naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie te leiden. Als deze bouwwerken omsloten zijn, moeten ze geclassificeerd worden als zone 1. Deze behoefte kan zich ook voordoen bij open constructies, als ze niet over voldoende ventilatie beschikken. Ook binnenin kunnen hier gemakkelijk explosieve mengsels ontstaan; bijvoorbeeld door de gebruikelijke uitgassing van de lading: want door fecale stoffen, die een essentieel onderdeel vormen van het afvalwater, vormen zich onvermijdelijk fermentatiegassen. Omdat gistingsgas echter maar iets lichter is dan lucht, hoopt het zich niet noodzakelijkerwijs op in de bovenste delen van kamers en structuren, maar vermengt het zich met de lucht. De exacte samenstelling van het hieruit resulterende lucht-gasmengsel kan niet worden bepaald - ook omdat de constante beweging van het afvalwater leidt tot steeds nieuwe turbulentie van de lucht en dus ook tot een fluctuerende gasconcentratie binnen het lucht-gasmengsel.

process_grafik_Explosionsschutz_Abwasseranlagen_2_2000x1125.jpg

Hoge concentratie van gistingsgassen

Functioneel gezien kan een zeer hoge concentratie van gistingsgassen voorkomen in de rekenkundige structuur, omdat hier ruwe materialen en fijne deeltjes zoals takken, textiel maar ook hygiëneartikelen worden behouden. Dienovereenkomstig wordt dit gebied geclassificeerd als zone 1 in de risicobeoordeling en aangrenzende zones als zone 2. Deze classificatie is ook van toepassing op slibwaterreservoirs zoals schachten en bouwwerken ter afvoer van slib. In de digester van de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden de anaërobe, bacteriële processen die plaatsvinden in het afvalwater tijdens slibgisting actief gebruikt om gistingsgas te verkrijgen. Deze vergistingsgassen worden omgezet in elektriciteit en warmte door een stroomafwaartse warmtekrachtcentrale en hebben een positief effect op de energiebalans van de afvalwaterzuiveringsinstallatie. De procesbereiken, van slibindikking tot slibgisting, worden daarom in het kader van de risicobeoordeling ook geclassificeerd in zone 1 en zone 2. Hetzelfde geldt voor de buitengebieden rondom de vergist- en gastank.

Normbekwaam bouwen en automatiseren

Vanwege deze uitdagende randvoorwaarden, moet bij de planning en het gebruik van afvalwatertechnische bouwwerken niet alleen rekening worden gehouden met de constructiemaatregelen om het ontploffingsgevaar te verminderen, maar ook met de relevante normen en voorschriften zoals ATEX of IECEx, evenals de Industriële Veiligheidsverordening (Betriebssicherheitsverordnung) (BetrSichV). Volgens hen zijn de exploitanten van afvalwaterzuiveringsinstallaties verplicht een explosieveiligheidsdocument voor te bereiden voor de potentieel explosieve delen van hun installatie. Dit document evalueert specifiek de explosiegevaren en definieert gedetailleerde beveiligingsconcepten. In Duitsland biedt de DWA-brochure 217 (DWA-M 217) "Explosiebescherming voor waterzuiveringsinstallaties" (juli 2014) goede informatie voor de praktische uitvoering van deze specificaties. Deze relevante normen en vergunningen moeten ook worden gebruikt als basis voor het ontwerp van de elektrische uitrusting van een afvalwaterzuiveringsinstallatie; dit geldt ook voor de uitrusting van schakelkasten.

process_grafik_Explosionsschutz_Abwasseranlagen_1_2000x1125.jpg

Twee zones – één systeem

Over het algemeen streven zowel planners als exploitanten naar het minimaliseren van het aantal gebruikte componenten en systemen. Niet zonder reden: de complexe eisen die aan de regeltechniek worden gesteld door afvalwaterzuiveringsinstallaties hebben ook een effect op de kosten die planners en exploitanten moeten anticiperen in het kader van engineering en het daaropvolgende onderhoud. Daarom geven ze de voorkeur aan producten die niet alleen in standaard toepassingen kunnen worden gebruikt, maar ook in speciale toepassingen, zoals gebieden met ontploffingsgevaar of milieuomstandigheden die kenmerkend zijn voor afvalwaterzuiveringsinstallaties: zeer agressieve of corrosieve atmosferen.

Eenvoudige uitbreiding van de installatie

WAGO heeft zijn I/O-SYSTEM 750 zo ontworpen dat er geen verschillende systeemwerelden hoeven te worden gebruikt in zowel Ex- als niet Ex-gebieden. Het systeem is uiterst veelzijdig op basis van structurele verfijningen, zonder zijn hogere niveau te verlaten. Op basis van meer dan 500 functiemodules biedt dit de mogelijkheid om verschillende sensoren in het veld rechtstreeks aan te sluiten en verschillende vormen van analoge of digitale signalen in gebundelde vorm via TCP / IP naar de controlekamer te verzenden. Bovendien maakt het WAGO I/O-SYSTEM het mogelijk om storingsignalen of niveaus van overtollige regenwatertanks op afstand te detecteren, waardoor de instroom naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie op een gerichte manier wordt gecontroleerd. Naast de algemene onafhankelijkheid van de veldbus en de standaard beschikbaarheid van open interfaces voor meettechnologie, evenals de integratie van volledige installatiecomponenten, is HART-communicatie ook standaard bij WAGO. Uiteindelijk maakt deze communicatiebereidheid het ook relatief eenvoudig om in de toekomst installatie-uitbreidingen eenvoudig te integreren.

process_grafik_Explosionsschutz_Abwasseranlagen_3_2000x1125.jpg

Minder inspanning voor planners en exploitanten

Planners maakt het modulaire ontwerpprincipe van WAGO mogelijk, toepassingen in Ex- en niet-Ex-bereiken uit te rusten in termen van prijs en functionaliteit zonder tijdrovende verliezen te hoeven oplopen bij het programmeren van interfaces. Exploitanten kunnen ook speciale oplossingen implementeren, zoals een gedeeltelijke energiemeting inclusief de opslag van alle procesgegevens, met de componenten van een automatiseringssysteem. Dit maakt zowel gerichte monitoring mogelijk als een managementsysteem dat historische waarden vertegenwoordigt. De functionele voordelen die het WAGO-systeem biedt aan procesingenieurs, zijn de voor de programmeur beschikbare kosteloze functiebibliotheken voor de water- en procestechnologie.

Auteur: Kay Miller

WAGO in de praktijk

Referenties uit het vakgebied van procestechniek.

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ontdek onze creatieve en efficiënte oplossingen in het bereik van de procestechniek.

Het tanken van vliegtuigen en automatisering

Eindelijk storingsvrij: de tankwagens op de Braziliaanse luchthavens zijn dankzij de omschakeling op veerklemtechniek van WAGO betrouwbaarder dan ooit.

process_referenz_rucker_flughafen_flugzeug_tankewagen_2000x1500.jpg

Automatisering voor pijpleidingen

Tracing systemen voorkomen dat de pijpleidingen bevriezen bij Siberische temperaturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van explosieveilige componenten van WAGO.

process_landschaft_brunnen_schnee_2000x1500.jpg

Betrouwbare kwaliteit

De eisen die aan de technische uitrusting van schepen worden gesteld zijn extreem hoog. Het I/O-systeem van WAGO voldoet aan alle vereisten.

marine_siem-pride_tatt_oktober_2000x1500.jpg
Uw contactpersoon bij WAGO

Technical Support

unternehmen-market-management-industry-process-gettyimages-154894764-435

Nuttige links

Dit zou u ook kunnen interesseren

WAGO in andere branches

Automatisering- en aansluittechnologie van WAGO is niet alleen vertegenwoordigd in de maritieme en offshore sector. Ontdek welke oplossingen WAGO biedt in andere industrieën.

Scheepvaart

Onderweg op het schip van de toekomst

Moderne aandrijftechnologie, koppeling van subsystemen - automatisering en digitalisering zijn standaard op het schip.

Marine_FINAL_V4_2000x1500.jpg
Energie

Een industrie in transitie

Moderne automatisering- en digitaliseringstechnologieën creëren communicatieve smart grids.

Energy_FINAL_V6_2000x1500.jpg