Door de digitalisering veranderen de eisen die in de schakelkastbouw worden gesteld: complexe montagecycli moeten vereenvoudigd en de benodigde tijd gereduceerd worden. Dit garandeert het concurrentievermogen op een wereldwijd zwaar bevochten markt. Het begrip Industrie 4.0 belooft veelzijdige en aanpasbare systemen met een toegevoegde waarde die een economische productie van individuele en klantspecifieke producten tot een batchgrootte van 1 toestaan. Momenteel ziet de realiteit in Duitse bedrijven er echter een stuk analoger uit: essentiële stappen zijn nog steeds niet geautomatiseerd, maar gebeuren met de hand - papier geniet bij de planning en de productie van schakelkasten nog steeds een hoog aanzien.
In het kader van een onderzoek van het Duitse instituut voor besturingstechniek van gereedschapsmachines en productiesystemen (ISW) van de Universität Stuttgart, waarbij de productie van schakelkasten in de toekomst werd onderzocht, gaf 92 procent van de ondervraagden aan nog steeds op de tweedimensionele engineering te vertrouwen. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2017.*
Zien Duitse schakelkastbouwers de digitale transformatie aan hun neus voorbij gaan? Een transformatie waarbij consistente informatieketens en intelligente, zelfwerkende machines nu al tal van mogelijkheden bieden om processen efficiënter en economischer te optimaliseren?