De digitalisering van het bouwbedrijf niets nieuws. In de architectuur en de planning van de draagconstructie worden al jaren 3D-gegevens voor de planning gebruikt. In de verschillende vakgebieden van de huisautomatisering bestaan er toch nog enkele implementeringsverschillen.
Ook regionaal is de invoering van de BIM-methode niet overal even ver gevorderd. Sommige landen hebben al richtlijnen met betrekking tot het gebruik van BIM omgezet in nationale richtlijnen.
Zoals de grafiek toont, werken de Scandinavische landen al enkele jaren met de digitale aanpak. Op EU-niveau adviseert een EU-richtlijn uit 2014 het gebruik van BIM als criterium bij het uitbesteden van openbare opdrachten.
Het Duitse Ministerie van Verkeer en Digitale infrastructuur heeft op 15 december 2015 het stappenplan "Digitale planning en bouw" gepubliceerd. Het stappenplan schrijft voor om vanaf 2020 BIM verplicht te gebruiken bij openbare infrastructuurwerken in Duitsland. In principe is het opstellen van normen en standaarden voor BIM nog niet afgesloten. Zowel op internationaal niveau met ISO en CEN als op nationale niveaus buigen commissies zich over de standaardisering van de processen, gegevens en structuren voor de BIM-methode.