Thema's 22 maart 2024
Zij aan zij - de nieuwe samenwerking tussen mensen en robots in de schakelkastbouw

De toekomst van de schakelkastbouw, die momenteel nog wordt gekenmerkt door tijdsintensieve handmatige montageprocessen, ligt in de toekomst niet alleen in de handen van mensen, maar ook van robots. Maar niet in de productie van conventionele industriële robots voor de massaproductie, maar in de productie van zogenoemde "cobots" (= collaborative robots). Deze speciale robots kunnen na een succesvol uitgevoerde risicobeoordeling veilig, dus zonder veiligheidsvoorziening, naast mensen werken. Dit wordt de mens-robot-samenwerking (afgekort: MRK) genoemd.

In een oogopslag:

  • Cobots kunnen hierbij helpen om fysiek veeleisende taken over te nemen
  • Het gebruik van robots dient de efficiëntie en de productiviteit te verhogen
  • Met het oog op het tekort aan geschoolde arbeidskrachten bieden robots dankzij de permanente beschikbaarheid een aanzienlijk voordeel

Uitdagingen in de schakelkastbouw - waarom het gebruik van robots/cobots hier zinvol is

In de werkplaatsgeoriënteerde productie van schakelkasten wordt nog steeds veel handmatig geassembleerd, vooral bij de montage van klemmenstroken, wat erg tijdrovend is. Bovendien leidt het brede spectrum aan schakelkasten tot hoge productiekosten. Deze twee factoren kunnen met het gebruik van robots/cobots worden verbeterd. Hoe precies, ervaart u hieronder.

De voordelen van robots/cobots in de schakelkastbouw

Cobots zijn geen vervanging voor mensen, maar helpen hen om hun vaardigheden uit te breiden en hulpbronnen vrij te maken voor andere taken. Immers, als robots repetitieve of fysiek veeleisende taken op zich nemen, kan de menselijke creativiteit voor andere, veeleisende taken worden benut. Bovendien gaan de robots het tekort aan vakkrachten tegen, aangezien de robots altijd beschikbaar zijn en bepaalde taken al na een eenmalige programmering kunnen overnemen.

Het gemeenschappelijke doel van de samenwerking tussen mensen en robots in de schakelkastbouw? Een nieuw niveau van efficiëntie en productiviteit! De gedeeltelijke automatisering van tot dusverre handmatige montageprocessen door robots leidt tot een stijging van de productiviteit, de kwaliteit en de ergonomie - en dat zonder de processen fundamenteel aan te hoeven passen.

De belangrijkste voordelen van cobots in een oogopslag

  • Eenvoudige integratie: dankzij de gebruikersvriendelijke interfaces en de intuïtieve programmeerfuncties kunnen cobots eenvoudig in bestaande handmatige montagesystemen en werkprocessen worden geïntegreerd. De operators hebben geen speciale technische kennis of training nodig.
  • Kwaliteit en productiviteit garanderen: Cobots doen hun werk met gelijkblijvende behendigheid, precisie en snelheid. De hoge snelheid zorgt voor kortere productie- en doorlooptijden.
  • Flexibiliteit en adaptiviteit: cobots kunnen eenvoudig aan een groot aantal montagetaken worden aangepast - en dat zonder dure aanpassingen of herprogrammering.
  • Rationalisatie van processen & verhoging van de efficiëntie: het gebruik van cobots loont, met name bij repetitieve en fysiek veeleisende werkzaamheden (bijv. bij de montage van klemmen). Hierdoor kan van de medewerkers worden afgezien, kunnen personele middelen voor complexere taken worden vrijgemaakt en wordt de totale productiviteit verhoogd. Bovendien kan de medewerker op deze manier ook reeds aan een ander werkstuk andere rijgklemmen monteren of voorbereiden terwijl de robot aan het werk is.
  • Kostenefficiëntie: de integratie van cobots in de bouw van schakelkasten kan door het efficiënte gebruik en de korte uitvaltijden ook tot aanzienlijke kostenbesparingen leiden.
  • Veiligheid: cobots kunnen zonder ingewikkelde beveiligingsinrichtingen in bestaande handmatige montagesystemen worden geïntegreerd. Aangezien deze apparaten bovendien de aanwezigheid van mensen kunnen herkennen, is een veilige samenwerking tussen robot en mens mogelijk. Door het creëren van een veilige werkomgeving wordt het risico op arbeidsongevallen geminimaliseerd.

Consistente beschikbaarheid van gegevens

Voor de besturing van automatiseringstechniek zoals robots/cobots is een constante beschikbaarheid van gegevens een absolute must. In de schakelkastbouw wordt de consistentie van gegevens vaak bemoeilijkt door mediabreuzen langs de gehele waardeketen. Dankzij de passende interfaces en de beschikbaarstelling van kwalitatief hoogwaardige artikelgegevens door de fabrikanten van componenten kan een systematische besturing door het proces van de engineering van de schakelkast tot de installatie worden uitgevoerd.

Factoren die tegen het gebruik van robots/cobots pleiten

Ondanks alle voordelen die voor het gebruik van robots/cobots in de schakelkastbouw pleiten, zijn er echter ook een paar nadelen resp. obstakels. De grootste uitdagingen zijn in de eerste plaats de aanschaf en de installatie van het robotsysteem, aangezien deze kosten en moeite met zich meebrengen. Een andere potentiële hindernis zijn complexe en foutgevoelige taken zoals het plaatsen van klemmen op een klemmenstrook, die met behulp van fijne menselijke motoriek en oplossingscompetentie het snelst opgelost kunnen worden.

Conclusie

De samenwerking tussen mens en robot biedt in de schakelkastbouw ondanks de aanvankelijk vrij hoge kosten en de hoge integratie-inspanningen een echte meerwaarde - met name met het oog op het actuele tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de tijdsintensieve handmatige montageprocessen.