3. Transformatie
Met name in de chemische industrie en in raffinaderijen wordt waterstof vaak als grondstof voor de transformatie naar Power-to-X gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt bij de productie van ammoniak en methanol.
Productie van ammoniak en methanol
Ammoniak wordt door middel van de zogenoemde ammoniaksynthese geproduceerd. Het grote voordeel van ammoniak als energiebron is het feit dat het over een grote transport- en opslagcapaciteit beschikt. Hierdoor is het mogelijk om ammoniak in de toekomst als Power-to-X, bijvoorbeeld als brandstof voor motoren of voor de exploitatie van energiecentrales, te gebruiken. Methanol is een in grote hoeveelheden geproduceerde, organische en chemische stof die eveneens als chemische grondstof of als energiebron kan worden benut. Net als bij de productie van ammoniak zijn ook voor de methanolsynthese waterstof en CO2 nodig.
Met behulp van synthetische brandstoffen – de zogenoemde e-fuels – kunnen in de toekomst CO₂ neutrale verbrandingsmotoren worden gebruikt. Een bronproduct voor de productie van synthetische brandstof is waterstof. Die wordt verkregen door het splitsen van waterstof (H2) uit water door middel van elektrolyse. Opdat waterstof verandert in een vloeibare e-fuel, wordt vervolgens koolstofdioxide (CO₂) toegevoegd, een afvalproduct uit industrie- en biogasinstallaties. Het mengsel dat tijdens dit proces ontstaat, neemt door bepaalde chemische processen de eigenschappen van benzine, kerosine of diesel aan en is hierdoor geschikt voor gebruik in benzine- en dieselmotoren of voor vliegtuigen. Bovendien kan de in ammoniak gebonden waterstof teruggewonnen en opnieuw gebruikt worden.
Transformatie - e-fuels, synthetische brandstoffen
Terwijl conventionele brandstoffen worden gemaakt van aardolie, aardgas of steenkool, worden alternatieve brandstoffen gemaakt van "biogene" of "synthetische" materialen. Zogenoemde "biogene" brandstoffen worden verkregen uit planten, plantenresten of mest. CO2-neutrale, synthetische brandstoffen worden door middel van ingewikkelde chemische processen en over het algemeen zonder fossiele grondstoffen geproduceerd. Een bronproduct voor de productie van synthetische brandstof is waterstof. Opdat de waterstof verandert in een vloeibare e-fuel, wordt koolstofdioxide (CO₂) toegevoegd, een afvalproduct uit industrie- en biogasinstallaties. Door dit proces ontstaan synthetische benzine, kerosine of diesel. Met andere woorden: synthetische brandstoffen die geschikt zijn voor conventionele verbrandingsmotoren.